maandag 9 september 2013

Sanne de Bakker, De kleine Mozart op wereldreis

Wolfgang Amadeus Mozart. Een naam die nog altijd tot de verbeelding spreekt. Genoeg in elk geval om tijdens onze reis naar Oostenrijk op zoek te gaan naar sporen van de wereldberoemde componist. 

 

Iets wat de kinderen wel kon boeien was de Europese tournee van Wolfgang en Nannerl. In het Geburtshaus in de Getreidestrasse in Salzburg was er heel wat over te lezen en te bekijken. 


'De kleine Mozart op wereldreis' is uiteraard een fictionalisering van wat de jonge Wolf zoal meemaakt. Sanne de Bakker blijft vrij dicht bij de realiteit (en vertelt aan het einde wat echt gebeurde en wat ze zelf verzonnen heeft). In het verhaal speelt heimwee broer en zus parten en is Wolfgang pas echt tevreden wanneer het gezin terug in Salzburg is.


Er zijn enkele stukken die wat op elkaar lijken, maar hoe kan het ook anders, met zo'n eindeloze rij concerten en bestemmingen? Meestal word je gewoon meegesleurd door het enthousiasme van de muzikale wonderkinderen en hun successen. De mooiste passages vond ik de beschrijvingen van de muziekstukken: heel beeldrijk, en zo verteld dat het lijkt alsof de jonge componist zich helemaal verliest in zijn muziek.


'De kleine Mozart op wereldreis' is het eerste van twee verhalen uit de bundeling 'De jonge Mozart'. Reken maar dat ik het tweede verhaal, 'De jonge Mozart en het complot in Wenen' ook nog lees.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten