woensdag 5 maart 2014

Marita De Sterck, Niet zonder liefde

Arjun is snelheid. Aan slenteraars en pendelaars ergert hij zich een breuk. En aan zijn moeder. Maar zijn plan is mislukt en dat moet hij aan Juma vertellen, ook al heeft hij schrik voor haar reactie. Terecht, want Juma duikt de metro in. Op weg naar Mo's appartement, hun stek, maar toch: ze vlucht. Arjun volgt haar bovengronds. In metrotunnels krijgt hij het benauwd. Onderweg kronkelt alles naar een ontknoping. Kunnen ze samen de toekomst aan? 

Marita De Sterck schrijft intrigerende boeken waarin enkele vaste elementen terugkeren, maar telkens op een compleet andere manier. Sterke vrouwen, grootouders en hun kleinkinderen, volksverhalen en gebruiken, bijgeloof, zwangerschap en miskraam, het speelt in bijna elk boek van haar een belangrijke rol. En de liefde natuurlijk, met alle vallen en opstaan dat erbij hoort. Mooi hierbij is de parabel van de stekelvarkens die ze van Schopenhauer leende: aantrekken en afstoten...

Antwerpen fungeert als multicultureel decor voor de obstakels die het jonge koppel moet tackelen, met zijn racisme en zijn criminaliteit, zijn kosmopolitisch karakter en zijn bekrompenheid, zijn straatmuzikanten en zijn vele nationaliteiten. Nieuw is ook het 'parkour', beweging en filosofie, dat vooral figuurlijk een belangrijke rol speelt.

Het mooiste fragment speelt zich echter niet in de Metropool af, maar in de Brusselse Matongewijk, waar Arjuns vader op verhaal komt. 

'Niet zonder liefde' is boeiend om de vele verhalen en de sfeer die De Sterck erin oproept. De verhaallijn is, hoewel dat niet echt stoort, tamelijk voorspelbaar. Zoals steeds zijn het de karakters die het boek maken. Eerlijk is de auteur ook: elk belangrijk personage mag zijn of haar verhaal vertellen. En ja, met amper honderdzestig bladzijden heb je het boek ook aan 'traceursnelheid' uitgelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten