maandag 10 maart 2014

Helen Vreeswijk, Promille

Een veertienjarige die zich bewusteloos zuipt en niemand die iets heeft gezien? Het kan. Het gebeurt. Helen Vreeswijk was getuige en schreef er een boek over. 

Angela leert nieuwe 'vrienden' kennen, maar ze heeft heel wat werk om zich aanvaard te weten. Een van de werkpuntjes is het drinken van alcohol. Angela is altijd een goede studente geweest en maakt van haar werkpunt een pluspunt... met alle gevolgen vandien.

Vreeswijk schrijft uiterst realistische adolescentenromans met een waarschuwing die af en toe naar een opgestoken wijsvinger neigt, maar is intussen zo bedreven geworden in het hanteren van spanningsboog, het doseren van informatie en het verwerken van haar research en vakkennis tot een soepel lezend geheel dat ook deze 'Promille' even vlot leest als Angela haar Bacardi leegdrinkt. Meer nog: hoewel het boek redelijk voorspelbaar verloopt, krijgt het naar het einde toe toch een venijnige bocht.

Misschien is het omdat ik een 'niet-tiener' ben, maar ik genoot vooral van de pagina's over het onderzoek. Ook het laatste deel had wat mij betreft heel wat uitgebreider gemogen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten