dinsdag 23 juli 2013

Martha Holmes & Michael Gunton, Life - Extraordinary animals, extreme behaviour

Ze geven het zelf toe, de auteurs: dit boek bundelt een heleboel spectaculaire dieren die ook nog eens uiterst verbazingwekkende dingen doen. Dat heeft alles te maken met de documentaire 'Life', waar dit boek een geschreven neerslag van is. 

De volledige tiendelige reeks heb ik nog niet gezien, maar heel wat beeldmateriaal werd al gebruikt in andere reeksen van BBC Planet. Begrijpelijk, want het opsporen en filmen van veel van de dieren uit het boek is een moeilijke en dure grap.

Life, het boek, is een fascinerende reis door de dieren- en plantenwereld. Het vertrekt van relatief eenvoudige wezens en eindigt bij de chimpansees, onze nauwste verwanten. Vrij veel aandacht gaat, niet onterecht, naar zoogdieren, maar het hoofdstukje over planten was bijzonder indrukwekkend: over bamboe die zo snel groeit dat je ze bijna ziet opschieten, over wurgbomen, over insectenetende planten. Ik had het allemaal wel al eens gehoord of gezien, maar er even bij stilstaan doet realiseren hoe weinig evident het is. Probeer maar eens een lastige vlieg in huis te verschalken: hoe moeilijk is dat? Blijkt dat er planten zijn die erin slagen die lastige vliegen gewoon te vangen, in een soort kooi nog wel, die bovendien zo gemaakt is dat alleen de insecten met de juiste omvang worden gegrepen...



Die aandacht voor detail zorgt ervoor dat het boek een mooie aanvulling is op de filmbeelden. Bovendien kunnen Holmes en Gunton het zeer goed verwoorden en zijn hun teksten schoolvoorbeelden qua opbouw, zodat elk hoofdstuk een afgerond geheel is en je het boek makkelijk even opzij kunt leggen om weg te dromen over de ongerepte stukjes natuur die erin zijn vastgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten