woensdag 30 oktober 2013

Michael Bright, Afrika. Oog in oog met het onbekende.


Een continent van armoede en oorlogen opnieuw ontdekken aan de hand van fascinerende nieuwe verhalen over goeddeels vertrouwd aanvoelende fauna, het is niet iedereen gegeven. Het BBC Earthteam is natuurlijk niet zomaar iedereen en wat ze presenteren in het stevige, ruime driehonderd pagina's tellende fotoboek overtreft de verwachtingen: 'Afrika' is prachtig.

Mysterieuze nachtelijke ontmoetingen tussen neushoorns, waaghalzen van hagedissen die tussen de leeuwen op vliegenjacht gaan, het zijn maar enkele van de vele spektaculaire nieuwe verhalen in de natuurdocumentaire, die ook op dvd vastgelegd werd. 

Aan de opnames werd maar liefst vier jaar gewerkt. De Arabische Lente, overijverige olifanten en nieuwsgierige leeuwen gooiden roet in het eten.

Het fascinerendst waren de vele woestijnverhalen: over mieren die de onmenselijke hitte trotseren, krokodillen en zwaluwen die je er totaal niet zou verwachten en de indrukwekkende projecten om de verwoestijning te bedwingen.

Natuurdocumentaires zijn onlosmakelijk verbonden met ecologie en het was dan ook geen grote verrassing, maar wel een aangename begroeting, in een van de laatste hoofdstukken een stand van zaken in het Afrikaanse natuurbehoud te lezen.

Natuurlijk, 'Afrika' is in overduidelijk een fotoboek dat gebaseerd is op filmbeelden en niet andersom, maar de nieuwe verhalen verfrissen als een zeldzame regenbui in de Kalahari en de foto's, gemaakt met de recentste camerasnufjes, zijn niet minder dan verbluffend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten