donderdag 15 augustus 2013

David Whitley, The Midnight Charter

Beeld je een stad in waar alles te koop is. Beeld je het leven in van iemand die niets waard was, maar door een gelukkig toeval rijk wordt... Het is maar een facet van het veelzijdige verhaal van 'The Midnight Charter', het beste bewijs dat fantasy boeiend kan zijn en dat daarvoor geen draken, elfen, orks of dwergen voor nodig zijn.

Whitley schrijft voor tieners, maar hij behandelt ze niet als kleine kinderen. Zijn verhaal is filosofisch zonder aan vertelkracht in te boeten. Het is symbolisch zonder zijn spanning en mysterie te verliezen. Alles staat met alles in verband. Vragen worden beantwoord, maar roepen weer nieuwe vragen op. Ondertussen draait het spreekwoordelijke rad van fortuin alsmaar voort.

'The Midnight Charter' is een fantastisch boek. Het zit vol intrigerende maatschappelijke vraagstukken en stelt vragen bij pakweg het kapitalistische systeem of de hulp aan armen en verslaafden. Door gebruik te maken van tegenstellingen vermijdt Whitley bovendien in de val te trappen het antwoord zelf te willen doordrukken. Indrukwekkend eerste deel van de Agora-trilogie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten