zaterdag 24 januari 2015

Marita De Sterck, Val avond

Ik ben geen fan van boeken over de wereldoorlogen: te veel wreedheden, te veel variaties op een zelfde thema ook, maar van Marita De Sterck heb ik nog geen enkel slecht boek gelezen en 'De hondeneters', dat ook over de oorlog ging, maar dan de Groote Oorlog, was enorm meegevallen. 

Wat meteen opviel: 'Val avond' is een pak dikker dan de meeste van zijn voorgangers. Alleen 'Op kot' komt een beetje in de buurt. Geen slecht idee: hoe vlot De Sterck ook schrijft, ik had al vaker het gevoel nog wat op mijn honger te blijven zitten wanneer de laatste bladzijde weer veel te snel was omgeslagen.

Mona is serveuse in een uitzuipcafé. Haar rol? Flirten met de hoofdzakelijk mannelijke gasten op zo'n manier dat ze met veel plezier hun bijeen gespaarde centen in café 'De Londres' achterlaten. Voor een 'boerendochter' geen eenvoudige klus, maar Mona blijkt een natuurtalent. 

Marieke verkeert in tweestrijd: ze houdt zowel van Stan, de eenvoudige bakker met zijn lekker lijf, als van Flor, die heel wat intelligenter is. Hoe kan ze ooit een keuze maken tussen deze twee?

Steeds nadrukkelijker komt Hitlers nazipropaganda z'n stempel drukken op Mariaburg. Voor iedereen helemaal begrepen heeft wat de Duitsers precies van plan zijn, is het al veel te laat en moeten er hartverscheurende keuzes gemaakt worden.

Marita De Sterck vertelt het verhaal zoals steeds in een sappig taaltje, gekruid met heel wat volkse wijsheden en verhalen en met een onnavolgbare kennis van zaken. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten