zaterdag 3 januari 2015

Salla Simukka, Spoorloos/Een andere wereld

Een Finse auteur die de laatste jaren zo wordt gepromoot dat je er onmogelijk voorbij kunt zonder ten minste een boek in handen te nemen en er eens door te bladeren is Salla Simukka. Ze schrijft voor jongeren, is bezeten van sprookjes en belooft in 'Een andere wereld' het antwoord op alle mysteries uit 'Spoorloos', dat begint met Emmi, een vijftienjarig meisje dat ontdekt dat niet zij zelf, maar alle anderen van de aardbol verdwenen lijken. Wat is er aan de hand? 

Het is heel moeilijk om meer te vertellen zonder delen van de plot prijs te geven, maar ik doe een poging. In 'Spoorloos' vind je de opdeling in verschillende categorieën mensen zoals je ze ook in 'Divergent' vindt en -spoiler alert- het 'Truman Show'-gehalte ligt bijzonder hoog. Wel krijg je een geslaagde clash van interessante personages wanneer Emmi tot de ontdekking komt dat er meer jongeren in haar situatie zijn. 

'Een andere wereld', het vervolg, wisselt van perspectief. De hoofdpersoon is dit keer een jongen die zijn kant van het verhaal aan Emmi vertelt. 

Vlot geschreven, ambitieus van opzet, deels geïnspireerd op bekende voorbeelden en deels origineel... Simukka krijgt van mij het voordeel van de twijfel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten