vrijdag 19 april 2013

Dave Eggers, A hologram for the king

Dave Eggers trekt zich aan wat er in de wereld gebeurt. Meer nog, hij geeft je ook het gevoel dat hij echt de vinger aan de pols houdt. Dat doet hij op verschillende manieren. Bij zijn non-fictieroman 'Zeitoun' was dat aan de hand van getuigenissen van overlevenden van de orkaan Katrina, maar ook bij 'What is the What' bleef hij dicht bij de realiteit. Deze nieuwste roman is fictie, maar gebaseerd op gesprekken met mensen die naar gelijkaardige gebeurtenissen hebben meegemaakt en met de hulp van nog een heleboel anderen, zoals blijkt uit de 'Acknowledgements' op het einde. 

In 'A hologram for the king' kruip je in de huid van Alan die kampt met het gevoel dat het grootste en interessantste deel van zijn leven in het verleden ligt. Toch hoopt hij in Saoudi-Arabië een lucratieve deal in de wacht te slepen die hem in staat kan stellen het inschrijvingsgeld van zijn dochter aan de universiteit te betalen en zijn waardigheid iets of wat te herstellen. 

Vrolijk word je niet meteen van Alan en dat maakt het eerste deel van het boek soms vrij zwaar om te lezen. Het is alsof je zelf in een spiraal van negatieve gedachten wordt meegezogen. De auteur is gelukkig ervaren genoeg om dat zelf ook te weten en voor het nodige tegengewicht te zorgen met enkele luchtigere situaties en personages.

Dave Eggers doorprikt subtiel heel wat vooroordelen die we in het Westen hebben over de Arabische wereld. "Stenigen? Doen we niet in dit land! We onthoofden. Grapje." (Niet zo letterlijk uit de mond genomen van het interessante nevenpersonage Yousef, een jonge taxichauffeur.)

Globalisering speelt een grote rol, vooral wanneer het gaat over het economische imperialisme (mag ik dat zo zeggen?) van China. Eggers laat clichés en stereotypen passeren, maar toont op subtiele en tegelijk sublieme wijze dat stereotypen niet meer dan veralgemeningen zijn en dat individuen zelf kunnen beslissen hoe ze ermee omgaan.

Het hele boek door voel je een soort zwaard van Damocles boven je hoofd hangen, alsof er alleen maar iets afschuwelijks of iets verschrikkelijks kan gebeuren. Over de afloop wil ik niet te veel verraden, maar hij is tegelijk voor de hand liggend en erg onvoorspelbaar. 

Had ik in het begin af en toe nog mijn twijfels over dit boek, dan zijn die in de tweede helft volledig weggesmolten. Superroman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten