maandag 8 april 2013

Rop Zoutberg, Van Madrid naar de hemel


Spanje. Het land heeft iets magisch: de costa’s spreken tot de verbeelding, Barcelona is een toeristenmagneet, Sevilla lokt duizenden… Je zou al eens vergeten dat de echte hoofdstad van het land Madrid heet en dat daar ook heel wat interessants te beleven valt. 

De Nederlandse journalist en fotograaf Rop Zoutberg woonde jaren in Spanje. Zijn beide kinderen zijn er geboren. Dat levert hem een uniek perspectief op. Hij is tegelijk insider en buitenstaander. (Zelfs bij de geboorte van zijn kinderen was dat zo, maar ik wil nog niet alles verklappen.)

In 'Van Madrid naar de hemel' gaat hij op zoek naar oorzaken voor de economische crisis en sporen van het woelige politieke verleden. Vreemd is het dat het boek ook gelardeerd wordt met recepten en bezienswaardigheden, alsof Zoutberg niet altijd goed weet of hij nu verslaggever dan wel reisgids moet zijn. Het doet gelukkig niets af aan de waarde van het boek, maar het is wel een wat ongewone mix van tekstgenres. Als reisgids kun je het niet gebruiken, maar het is wel interessant als reislectuur... De verschillende teksten hangen nogal associatief aaneen en het is soms even zoeken waarom er een aantal samen een hoofdstuk vormen, maar elk stukje heeft een eigen kop, lijf en staart en de grote afwisseling zorgt ervoor dat het boek zich heel vlot laat lezen.

Rop Zoutberg analyseert (waarom de economische crisis in Spanje anders is dan in Griekenland, bijvoorbeeld), hij is kritisch (voor de roddelpers, of voor een aantal andere Europese lidstaten, die Spanje nog al te vaak betuttelen als het kleine, zwakke broertje dat nog wat wankel op zijn benen staat) en hij nuanceert (bij de beschrijving van de Madrileense sloppenwijk Cañada Real). Zijn eigen mening legt hij heel subtiel tussen de lijnen, of half verborgen achter de laatste zin van een artikel. Ook de foto's zijn enorm veelzeggend: de blik van de koning en de koningin is sprekend, de donkere wolken boven een verkiezingsaffiche onheilspellend...

'Van Madrid naar de hemel. Logboek Spanje' is geen reisgids, geen historische roman, geen receptenboek, geen krantenbericht. Het is een beetje van dat alles, maar ook minder en meer: het biedt een aantal scherpzinnige visies op het Madrid en (bij uitbreiding) Spanje van vandaag. Het  laat nadenken over globalisering en wereldeconomie, over journalistiek en politiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten