dinsdag 8 april 2014

Kirstin Vanlierde, Sequoia/Yuma

'Sequoia' en 'Yuma' vormen samen twee delen van één van de weinige sciencefictieverhalen die in het Nederlands zijn geschreven. 

Kirstin Vanlierde schetst een duale wereld waarin het Volk dat in de Bovenwereld leeft het beste lijkt op onze wereld vandaag. Door de Grote Oorlog zijn veel gebieden onleefbaar en dus onbewoond, maar er zijn ook heel wat nederzettingen die sterk lijken op plattelandsdorpen. De sociale structuur doet wat middeleeuws aan met zijn Gevers, Krijgers en Wijzen.

In Eden, ondergronds, woont een kleine, hoogtechnologische samenleving die zich verplaatst met tunnelsleeën en glijfietsen, die de voorkeur geeft aan homoseksuele relaties en voor de meeste van zijn behoeften een PEE gebruikt, een soort computerarmband. 

Tot Edeling Maarian Higs het voorbeeld van haar vader Abel Sentry volgt en een kijkje gaat nemen in de wereld Buiten, weten beide volkeren amper van elkaars bestaan af. Maarian neemt meer dan wie ook de moeite om de Bovenwereld te doorgronden, zodat ze een nieuwe oorlog kan voorkomen en voor zichzelf een plaats op (of onder) de planeet kan vinden waar ze zich thuis kan voelen.

Zoals alle goede sf- of fantasyverhalen hebben 'Sequoia' en 'Yuma' hun wortels in de huidige samenleving; het samenleven van verschillende culturen en visies is actueler dan ooit, het voorkomen van oorlog en de mogelijke impact op de natuur al even belangrijk. Anders dan in veel gelijkaardige romans brengt de auteur met dit tweeluik geen dystopie, maar voorzichtig optimisme. Het maakt haar werk enerzijds redelijk uniek, maar misschien ook wat naïef. 

Door regelmatig een bocht af te snijden of een tijdsprong te maken, houdt ze er ook het tempo in. Vooral 'Yuma' had makkelijk een paar honderden bladzijden meer kunnen tellen, maar die fout heeft Vanlierde gelukkig niet gemaakt.

De eindbalans? Perfect voor zijn doelgroep van veertienplussers; aangenaam leesvoer voor de iets ouderen zoals ik, af en toe een beetje voorspelbaar, maar toch ook vol verrassingen, zodat je het boek pas neerlegt wanneer het helemaal uit is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten